Opublikowano: 24.07.2019

PODPROGRAM 2018 – efekty

1. Stowarzyszenie Nadzieja Rodzinie z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Kielcach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

· warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

· mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

· cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

· tłuszcze (olej rzepakowy),

· dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 180 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 8,775 ton żywności;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 15 uczestników

• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 15 uczestników